نابودی سرزمین:تالاب بين المللی گميشان با خطر کم آبی مواجه است
تالاب بين المللي گميشان در سال 1380 به عنوان يکي از تالاب هاي دريايي - ساحلي کشور در فهرست کنوانسيون بين المللي رامسر قرار گرفت که اکنون با تهديدهاي مختلفي از جمله کم آبي روبه روست.
به گزارش خبرنگار مهر، تالاب بين المللي گميشان با مساحت 20 هزار هکتار و در برخي منابع 17 هزار و 700 هکتار و ارتفاع 27 متر پايين تر از سطح درياهاي آزاد در شهرستان تازه تاسيس گميشان قرار دارد. عمق اين تالاب نيز متغير بوده، در بخش هاي جنوبي عمق آن حدود يک متر و در نزديکي مرز به 2.5 متر نيز مي رسد.
تالاب بين المللي گميشان از نظر زمين ساختي در منطقه " پلايا " قرار دارد و به تعبيري ديگر جزو سواحل آبگير محسوب مي شود، از اين روست که اين تالاب از نظر طبقه بندي تالاب هاي رامسر، جزو تالاب هاي " دريايي - ساحلي " است. اين موقعيت نشان مي دهد که تالاب گميشان از يک طرف ( شرق) دريافت کننده خروجي سيلاب هاي اترک و آق قلا است و از طرف ديگر( غرب ) متاثر از آب درياي خزر به ويژه در دوره هاي افزايش و يا بالا آمدن آب دريا است و اين جاست که نقش مهم و طبيعي اين تالاب يعني کنترل سيلابها کاملا نمايان مي شود. معاون طبيعي محيط زيست گلستان در اين زمينه گفت: گلستان داراي 4تالاب بين المللي آلما گل، آجي گل، آلاگل و گميشان است که مهمترين مشکل اين تالابها کمبود منابع آبي است.
محسن جعفرزاده افزود: تالابها با توجه به خشکسالي هاي اخير و وضعيت بارندگي در استان در وضعيت نامناسبي قرار دارند.
وي با بيان اينکه اين تالاب ها به عنوان بستر و زيست بوم حياتي براي حيات وحش استان محسوب مي شود، افزود: اين تالابها در حوزه اي قرار دارند که سدهايي در بالادست آن قرار دارد و مصارف صنعتي، کشاورزي و پرورش ماهي اين منطقه از اين سدها است.
تالابها نيازمند منابع آبي جديد
جعفر زاده اظهار داشت: بايد بتوان منابع آبي جديدي براي اين تالاب ها تعريف کرد تا تالابها از ذخيره آبي مناسب برخوردار شود و پرندگان مهاجر در اين مناطق زاد آوري و دوره مهاجرت خوبي را سپري کنند.
وي با اشاره به کاربري هاي غير مجاز که در اطراف تالاب ها تعريف شده است، بيان کرد: اين کاربري هاي غيرمجاز منابع آلاينده را به طرف اين تالاب ها سرازير کرده است.
تالاب بين المللي گميشان زيستگاه بيش از 20 نوع پرنده
سازمان حفاظت محيط زيست در گزارشي، از 22 گونه پرنده در اين تالاب نام برده که شامل: چوب پا، پرستوي دريايي نوک کلفت، معمولي، کوچک و پرستوي دريايي گونه سفيد، غاز پيشاني سفيد، خروس کولي، کوکر دم دراز، کوکر شک سفيد، سليم طلايي، بوف برفي، شاه بوف، چکاوک بال سفيد، سليم شني، غاز خاکستري، چنگر معمولي، فلامينگوي بزرگ، عقاب دريايي دم سفيد، عقاب شاهي و دليجه کوچک است.
علاوه بر اين، در اين تالاب تاکنون بيش از 20 گونه ماهي نظيرکپور ماهيان شناسايي شده است که اين خانواده با دو جنس و سه گونه متنوع ترين ماهيان اين تالاب است، سه خار ماهيان، شيشه ماهيان، کفال ماهيان، سوف ماهيان ، گاو ماهيان و..... از ديگر گونه هايي است که در اين تالاب زيست مي کنند.
از پستانداران مرتبط با تالاب نيز از فک درياي خزر، روباه و شغال نام برده شده است و گونه هاي گياهي اين تالاب گونه هاي عموما هالوفيت و شورپسند، البته " شتر پسند " نيز هستند.
تالاب بين المللي گميشان و تهديدها
تالاب بين المللي گميشان در تهديد پروژه هايي از جمله ساخت پالايشگاه نفت و مجتمع پتروشيمي است و اين طرح ها سايه شوم خود را بر روي تالاب بين المللي گميشان با همه ارزش هايي که دارد، گسترده است. يکي از اين پروژه ها، مجتمع پالايشگاه نفت منطقه صوفيکم است که شرکت نفت مرو ظاهرا مسئول برپايي آن شده است و تابلوي اين پروژه در مسير جاده آق قلا به سمت تالاب آلاگل قرار دارد.
اجراي اين طرح ها با توجه به ساختار زمين شناسي منطقه، محرز بودن سيل گيري آن، شيب آن و خروجي سيلابها به سمت گميشان در آينده نزديک مي تواند تبعات زيست محيطي زيانباري براي اين تالاب بين المللي داشته باشد.
شکار پرندگان تالاب بين المللي گميشان
پرندگان اين تالاب عمدتا پرندگان مهاجر هستند که با سرد شدن هوا در بخش هاي روسيه به اين تالاب مي آيند، اين پرندگان معمولا از آبان ماه وارد ايران مي شوند و تا اوايل فروردين در اين جا مي مانند و يکي از مشکلات اين تالاب شکار بي رويه است.
طرح هاي گردشگري ناپايدار
با توجه به رشد صنعت گردشگري در سالهاي اخير، متاسفانه طرح هاي عجيب، فانتزي و غيرپايدار بدون توجه به حساسيت زيست بوم هاي طبيعي و پيامدهاي زيست محيطي آن در حال شکل گرفتن است.
تخليه زباله و فاضلاب
در اين منطقه نظير ساير مناطق شمال براي رفع آلودگي هاي زباله و فاضلاب همچنان وعده داده مي شود و شهرستان بندرترکمن نيز مشابه ساير شهرهاي استان فاقد سيستم تصفيه فاضلاب است، به علاوه همه رودهاي استان گلستان نيز در اين سواحل، فاضلاب هاي استان را وارد درياي خزر مي کنند که شامل انواع فاضلاب هاي آلوده از جمله کود هاي شيميايي اراضي کشاورزي بالادست است. تبعات اين آلودگيها دامنگير تالاب بين المللي گميشان نيز مي شود که مأمن هزاران پرنده و آبزيان است و مي تواند بيماري هاي مختلف و نوظهوري را در ابعاد بسيار وسيع منتشر کند.
پرورش ميگو در گميشان
يکي از مشکلاتي که اين تالاب را تهديد مي کند، پروژه پرورش ميگو شيلات است، در حال حاضر حدود صد هکتار مزرعه مورد بهره برداري ميگو است که در صورت توسعه به 400هکتار نيز مي رسد.
به تاکيد کارشناسان، اين استان به عنوان گنجينه طبيعت گردي در ايران مطرح و معروف است و وجود جاذبه هاي فراوان نظير تالابها در استان موجب شده تا روند استقبال از آن گسترش يابد.وجود مناطق بکر طبيعي و جاذبه هاي ديدني، مي تواند فرصتهاي سرمايه گذاري در استان را گسترش دهد و زمينه توسعه اين صنعت نو و پايدار را فراهم کند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر